Programmaboekje

Leuk dat u meereist naar Lissabon, voor een nieuwe editie van HIMSS Europe! Op deze pagina vindt u alle informatie rondom het programma, het thema, praktische informatie, Dutch Community partners en contactinformatie. Heeft u een vraag of opmerking? Stuur een bericht naar secretariaat@cognicum.com of bel 085 111 88 44!

Contactpersonen op locatie

Patrick van der Schaaf moderator en tafelheer van de Cognicum Collegetour

Patrick van der Schaaf
Oprichter

+31 6 83904030
patrick@cognicum.com

Paula Out Travel operations manager Cognicum

Paula Out
Travel & Operations

+31 6 20078897
paula@cognicum.com

Fleur Evers, relatiemanager bij Cognicum

Fleur Evers
Relatiemanager

+31 6 1875 8145
fleur@cognicum.com

Praktische info & tips

Heenweg 7 juni: Amsterdam > Lissabon
Vertrek AMS om 07:00, aankomst 09:05 lokale tijd
TAP

Terugweg 9 juni: Lissabon > Amsterdam
Vertrek om 18:20, aankomst AMS 22:20 Nederlandse tijd
TAP

Om ervoor te zorgen dat alles zo soepel mogelijk verloopt, raden wij u aan om het E-ticket zowel te printen, als digitaal (bijvoorbeeld per smartphone of tablet) bij u te dragen op de dag van vertrek. Alle E-tickets worden voorafgaand aan de reis verstuurd. Heb je een vraag? Laat het ons weten via jesse@cognicum.com of bel 085 111 88 44.

De HIMSS-badge kan woensdag worden opgehaald in het Lisbon Congress Centre (Praça das Indústrias 1, 1300-307 Lisboa). Wij raden aan om de HIMSS-badge tijdens alle onderdelen van het programma zichtbaar te dragen. Let op: Vergeet niet uw paspoort mee te nemen. Hier wordt om gevraagd bij de desk.

Dit betreft een zakelijke reis. Derhalve hebben wij hebben geen reisverzekering voor u afgesloten, wij adviseren u deze zelf te regelen. Let op: Een privé doorlopende reisverzekering dekt meestal geen zakelijke reizen.

De HIMSS Europe 2023 Dutch Community dresscode is: Business Casual. Hiermee bent u voorbereid op zowel de inhoudelijke activiteiten als de social events.

Er is sprake van 1 uur tijdverschil met Nederland. Het is één uur eerder in Lissabon.

Dutch Community LinkedIn

Leg alvast contact met uw reisgenoten en blijf op de hoogte van updates! Klik op de afbeelding hieronder om naar de HIMSS Europe 2023 Dutch Community LinkedIn-groep te gaan:

Het hotel

In Lissabon verblijven we met de Dutch Community in hotel Dom Pedro Lisboa. Dit deluxe hotel heeft een uitstekende ligging in het centrum van Lissabon. Het biedt elegante kamers en kijkt uit op de stad, de rivier de Taag en het Castelo de São Jorge. Dom Pedro Lisboa heeft een volledig uitgerust wellnesscentrum met een binnenzwembad.

Adresgegevens
Av. Eng. Duarte Pacheco 24, 1070-110
Lissabon, Portugal
https://goo.gl/maps/ZePWbpLhKqFPVNCc6

Het programma

In Lissabon praten we verder over topics als gegevensuitwisseling, de toepassing van AI in de zorg, netwerksamenwerking, employee engagement en de optimalisatie van zorgbeleid. Bekijk hieronder alvast het programmaoverzicht voor HIMSS Europe 2023:

07:00 | TAP Airlines Portugal, TP669
Vertrek vanuit Amsterdam

09:05
Aankomst in Lissabon

Transfer naar hotel Dom Pedro Lisboa voor brunch

Tip: Laat uw koffers achter bij de receptie

10:30
Brunch in het Dom Pedro Lisboa

12:30 | Dom Pedro Lisboa
Transfer naar het Lisbon Congress Centre

Praça das Indústrias 1, 1300-307 Lissabon

13:15 – 15:15
Kick-off Nederlands programma

Met de Dutch Community

15:30 – 17:00
Openingskeynote HIMSS

17:00 – 18:00
HIMSS European Welcome Reception

Transfer terug naar het hotel & check-in

Alternatief: Diner op eigen gelegenheid in de stad

07:00 – 09:00 | Dom Pedro Lisboa
Dutch Community ontbijt

09:00
Gezamenlijke transfer naar het congrescentrum

Locatie: Lisbon Congress Centre

09:00 – 17:30
HIMSS beurstijd

Transfer terug naar het hotel op eigen gelegenheid

20:30 | Dom Pedro Lisboa, terras
Dutch Digital Health Event

Feestelijk samenkomen met de Dutch Community onder het genot van muziek, eten, drankjes en volop gelegenheid om elkaar wat langer te spreken.

07:00 – 09:00 | Dom Pedro Lisboa
Dutch Community ontbijt

09:00
Gezamenlijke transfer naar het congrescentrum

Locatie: Lisbon Congress Centre

09:00 – 16:00
HIMSS beurstijd

10:45 – 11:15 | Zaal 5B, Lisbon Congress Centre
Afsluiting van het Nederlandse programma

15:15
Transfer naar de luchthaven

18:20
Vertrek terug naar Amsterdam

22:20 | TAP Air Portugal, TP668
Aankomst Amsterdam

Thema's

Met de Nationale Visie en Strategie op het zorginformatiestelsel heeft MinVWS een stip op de horizon geplaatst met kernwoorden als databeschikbaarheidregie en vertrouwen. Op kortere termijn zijn in het IZA concrete doelen afgesproken door het zorgveld.

Tegelijkertijd vinden op Europees niveau onderhandelingen plaats over de European Health Data Space, waar we ook in Nederland de komende jaren mee te maken zullen krijgen. Hoe realiseren we al deze doelen met elkaar? In Lissabon gaan we hierover met elkaar in gesprek aan de hand van 5 subthema’s:

De Eerste en Tweede Kamer hebben de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) unaniem aangenomen, waardoor het elektronisch uitwisselen van zorgdata volgens bepaalde eisen en standaarden verplicht wordt. In Brussel wordt hard gewerkt aan Europese wetgeving over een European Health Data Space (EHDS). Wat regelen deze wetten, en hoe werken die samen? Hoe zorgen we ervoor dat we niet dingen dubbel moeten doen -eerst voor de Wegiz in Nederland en daarna weer anders voor de EHDS in heel Europa? Wat levert dit op? Max Nederkoorn van het Ministerie van VWS gaat hierover het gesprek met u aan.

Hoe kunnen we de Europese Infrastructuur onder ‘MyHealth@EU’ en de Nederlandse infrastructuren met elkaar in lijn brengen? Wat betekent de EHDS hierin? We gaan met elkaar in gesprek om naar voren te halen welke belangrijke kansen en mogelijke risico’s we zien én welke vragen we hebben die beantwoord moeten worden om verder te kunnen. Na het event kunnen we hiermee verder aan de slag.

Tijdens deze sessie duiken we dieper in de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie en ontdekken we de veelbelovende toepassingen ervan binnen de gezondheidszorg. Met elkaar staan we stil bij de verschillende manieren waarop AI de diagnose, behandeling en preventie van ziekten kan ondersteunen, maar werpen we ook een blik op de ethische aspecten en hoe we als Europa hierin gezamenlijke doelen kunnen stellen.

Het is essentieel dat we samen met elkaar AI op een ethisch verantwoorde en veilige manier implementeren om de privacy van patiënten te waarborgen en de vertrouwelijkheid van medische gegevens te beschermen. Hoe we dit het beste kunnen doen? Praat mee!

Met een vergrijzende bevolking, een toename aan chronische ziekten, langere wachtlijsten, steeds hogere kosten en grotere personeelstekorten komt er ook steeds meer aandacht voor preventie. Hoe maken we de transitie van zorg naar gezondheid? Hoe kunnen we voorkomen dat mensen gebruik moeten maken van curatieve zorg of hoe voorkomen we herhaling? Welke stappen moeten er gezet worden? Wie heeft welke rol in deze transitie en hoe kan technologie een bijdrage leveren? Deel je ervaringen en discussieer mee!

Het recente advies en besluit m.b.t. de overgang van CDA naar FHIR is een eerste concrete stap op het gebied van stelselregie. Er komen nog meer onderwerpen aan waarop dit zal moeten gebeuren. Waarom is een stelsel nodig? Voor welke problemen is een stelselafspraak de oplossing? Wat betekent dit voor de verschillende partijen in het zorgveld? Hoeveel ruimte is er dan nog voor lokale of regionale afspraken? Hoe verhoudt zich dit tot de Europese ontwikkelingen?

Aan de hand van het CDA-FHIR advies/besluit bespreken we met de deelnemers hoe stelselregie in de Nederlandse situatie voor oplossingen kan zorgen. Maar juist ook welke vragen dit oproept bij de deelnemers.  

Nieuw: Corner Talks

Voor elk subthema bespreekt een expert met de deelnemers de uitdagingen waarmee we op deze thema’s worden geconfronteerd om de gestelde doelen te realiseren. Welke keuzes moeten worden gemaakt? Hoe kunnen we de benodigde veranderingen realiseren? Het doel is om tot gedeelde inzichten te komen en deze nog tijdens de reis aan te bieden aan MinVWS. Schrijf je in voor HIMSS Europe 2023 en praat mee!

Partners van de HIMSS Dutch Community

Het Nederlandse programma bij HIMSS Europe 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door de Dutch Community partners. Klik op de logo’s van gouden en zilveren partners hiernaast voor meer informatie.

Gouden partner

Pharmapartners is partner van de HIMSS Dutch Community en het Nederlandse programma in Lissabon

Zilveren partners

Bronzen partners