HIMSS Europe 2020 Health 2.0 Helsinki Finland Cognicum Nictiz Logo

Nieuws

Voor het eerst: 18 accreditatiepunten te behalen bij programma HIMSS

Goed nieuws voor de delegatie Nederlandse zorgprofessionals die meereist naar Orlando voor HIMSS20. Voor het eerst in de geschiedenis van het wereldwijde Zorg & ICT-congres is het mogelijk om accreditatiepunten te behalen voor het volgen van sessies uit het programma. Door deze recente toekenning van het Accreditatie Bureau Algemene Nascholing (ABAN) kunnen er maximaal 18 accreditatiepunten worden verzilverd (Cluster 1, 2 en 3).

>>> Meer lezen of inschrijven voor HIMSS20? Klik hier voor een overzicht van de (reis)informatie, het programma, de sprekers en meer.

 

Verduurzaming van de zorg door de inzet van informatietechnologie

Naast de globale thematiek van HIMSS20 is er dit jaar wederom een aanvullend programma speciaal voor de Nederlandse delegatie die afreist naar Orlando, met als thema ‘Verduurzaming van de Zorg door de inzet van Informatietechnologie’.

“Tijdens HIMSS20 komen we niet met alle antwoorden”, geeft de programmacommissie (Nictiz, Cognicum en HIMSS) aan. “Wel komen in totaal zes sprekers met concrete voorbeelden uit hun actuele praktijk die stof tot denken geven. Het thema is opgesplitst in vier subthema’s, om de relevantie voor de deelnemers te vergroten”.

De locatie van het seminar (het Kennedy Space Center van NASA) geeft tevens ruimte aan een extra invalshoek: exogeoloog Marc Heemskerk vertelt ter plaatse over Zorg en Monitoring op (interplanetaire) afstand.

 

Datadilemma’s

Digitale data vormen een onuitputtelijke bron van kennis en informatie. Data kunnen de zorg slimmer, zuiniger en persoonlijker maken. Dat weten onderzoekers, dokters en patiënten. Tegelijkertijd stuiten zij op grenzen en valkuilen. Technische verleidingen, juridische obstakels en ethische dilemma’s. Van wie zijn al die data die in de zorg worden verzameld? Kan de patiënt meebeslissen over het gebruik van data die op hem/haar betrekking hebben? In Orlando spreekt Prof. dr. Mark Van Houdenhoven (bestuursvoorzitter Sint Maartenskliniek) over dit subthema.

 

Effectiviteit van samenwerking: transparantie en partnerships

Het is algemeen bekend dat samenwerking en transparantie van belang zijn om effectiever zorg te verlenen en sneller doelen te behalen. Nieuwe vormen van samenwerking leiden ook tot duurzame zorg: zorgverleners, industrie en onderzoekers werken in transparante partnerships aan ontwikkelingen zoals zelflerende zorgsystemen en gegevensuitwisseling in ketenzorg. Maar durven de partners bijvoorbeeld hun data wel te delen? Peter Langenbach, (Voorzitter Raad van Bestuur Maasstad Ziekenhuis) en Remko Nienhuis, (Manager R&D ChipSoft) brengen concrete voorbeelden naar voren op het gebied van regionale samenwerking en gegevensuitwisseling.

>>> Meer lezen of inschrijven voor HIMSS20? Klik hier voor een overzicht van de (reis)informatie, het programma, de sprekers en meer.

 

Gepersonaliseerde patiëntenzorg

Ook Personalized Medicine en Personalized Health zijn belangrijk bij de verbetering en verduurzaming van de zorg. Monitoring van het ziekteverloop en behandeling op maat bevorderen de gezondheid en leveren bijdragen aan het voorkomen van ziekten en complicaties. In Orlando spreekt prof. dr. Geraline Leusink (Hoogleraar Eerstelijns-geneeskunde en Directeur Zorg Op Eigen Benen Radboudumc) over dit subthema. Leusink was enkele jaren huisarts, maar borg haar stethoscoop op om als bestuurder het verschil te gaan maken voor mensen met een verstandelijke beperking.

 

Verschuivingen in de Keten: Van Cure naar Care naar Anywhere

Een vergrijzende samenleving zorgt voor een toename van het aantal chronisch zieken. Naast genezing verschuift de tendens steeds meer naar verzorging. Het krachtenveld hier omheen is volop in transitie. Hoe hebben de veranderingen in de zorgprocessen van cure naar care voor duurzaamheid gezorgd? En welke verschuivingen in de keten kunnen we in de toekomst verwachten? Igor I. Tulevski MD PhD spreekt hierover in Orlando.

 

Zorg op afstand

Marc Heemskerk is een exogeoloog van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Als coördinator, deelnemer en organisator van ruimte-analoge missies in o.a. Zwitserland, Hawai’i en IJsland, richt hij zich op het maken ISRU – In-Situ Resource Utilization – habitats op de Maan en Mars.

In Orlando geeft Marc uitleg over het leven op de Maan en op Mars – en hoe je hiervoor kunt trainen op Aarde. Hierbij staat de mens altijd centraal; de fysieke en mentale welgesteldheid van een selecte groep mensen op grote afstand van de rest van de Aarde dient uiterst nauwkeurig in de gaten te worden gehouden.

 

>>> Meer lezen of inschrijven voor HIMSS20? Klik hier voor een overzicht van de (reis)informatie, het programma, de sprekers en meer.