De inschrijving voor HIMSS Europe 2024 is geopend!
2024/05/29 09:00:00

Samen voor de toekomst van zorg

HIMSS Europe brengt zorgbestuurders, -directeurs, clinici, managers en leveranciers samen. Na een bezoek aan Lissabon strijkt het congres ditmaal neer in Rome. Ook dit jaar organiseren we een uitgebreid programma speciaal voor de Nederlandse zorgdelegatie. Verwacht op deze pagina binnenkort meer updates over het programma met inspirerende keynotes van topsprekers, social events en inspirerende bezoeken rondom de stad.

  • Datum

    29-31 mei 2024

  • Locatie

    Centro Congressi Roma La Nuvola

  • Doelgroep

    Zorgbestuurders, directeurs, CIOs, CMIOs, CNIOs, klinisch informatici, zorgprofessionals, IT-specialisten, leveranciers en beleidsmakers.

Sluit in Rome aan bij o.a.:

De reismogelijkheden

Ook dit jaar faciliteert Cognicum als onderdeel van de programmacommissie Dutch Community de reis naar Rome. Bekijk hieronder de mogelijkheden om aan te sluiten:

HIMSS Europe 2024 voor zorg

All-in

✅ Woensdag 29 mei tot vrijdag 31 mei;
✅ Retourvlucht Amsterdam – Rome;
✅ Hotelovernachtingen;
✅ Ontbijt, lunch, Dutch Community diner en volop netwerkgelegenheid;
✅ Volledige toegang tot het Dutch Community programma (zie het overzicht hieronder);
✅ HIMSS-registratie;
✅ Transfers;
✅ Reisbegeleiding en contactpersonen op locatie.

HIMSS Europe 2024 voor zorg

Alleen NL programma

✅ Volledige toegang tot het Dutch Community programma (zie het overzicht hieronder);
➡️ HIMSS-registratie optioneel;
➡️ Vlucht en hotel zijn op eigen gelegenheid.

HIMSS Europe 2024 voor partners

Deelname aan de HIMSS Dutch Community in Rome is net als voorheen op basis van afname van een partnerpakket. Collega Fleur loopt je graag door de mogelijkheden heen. Neem contact op om de beste combinatie voor jouw organisatie te vinden.

Nederlands programma

De programmacommissie organiseert dit jaar de kick-off voor het Dutch Community programma. Samen doen we inspiratie aan de hand van een internationaal voorbeeld en tegelijkertijd leggen we de link naar de Nederlandse markt. Met als rode draad van de middag: Hoe bouwen we met alle verschillende stakeholders aan vertrouwen om zo de implementatie van de digitale gezondheidszorg te optimaliseren?

07:15
Vertrek Amsterdam Schiphol

09:30
Aankomst Rome Fiumicino

Transfer naar het hotel, koffers kunnen worden achtergelaten bij de receptie

10:30
Brunch in het hotel

11:30 – 14:30 | Marriott Cardo Roma
orange circle" Emoji - Download for free – Iconduck Pre-sessie Nederlands programma

Verwacht tijdens deze sessie interactieve discussie/gesprekstafels rondom thema’s als beleid, standaardisatie, infrastructuur, vertrouwen en innovatie. Ook is er een keynote waarin we inspiratie opdoen uit het zorglandschap in Italië, van spreker Claudio Saccavini (Managing Director, IHE Catalyst). Tot slot zal er ook een paneldiscussie zijn, waarin we alle inzichten nog eens scherp zetten.

14:45
Transfer naar het Congrescentrum & HIMSS-badge ophalen

15:30 – 17:00
HIMSS Openingskeynote
Welcome Ceremony: Creating Tomorrow‘s Health – With the People, for the People

17:00 – 18:00
HIMSS Receptie

18:15
Transfer van het congrescentrum naar het hotel & inchecken

19:30 – 21:30
orange circle" Emoji - Download for free – Iconduck Dutch Digital Health Event
Net als voorgaande jaren is de DDHE een uitgebreide netwerkavond voorzien van muziek, drankjes en diner. Het is de ideale plek om samen terug te kijken op de eerste dag, en vooruit te kijken op wat er gaat komen.

07.00
Ontbijt

08.30 – 09:30 | Dutch Community keynote
orange circle" Emoji - Download for free – Iconduck “De potentie van Generatieve AI in de zorg”

Spreker: Jessica Workum, intensivist en klinisch farmacoloog in het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis – Jessica ademt AI: Ze is opgeleid als biomedisch ingenieur en promoveert op het gebied van AI op de IC. Binnen het ETZ is zij medeverantwoordelijk voor de visie en strategie van AI in het ziekenhuis en leidt zij de implementatie van LLM’s in het EPD. Zij spreekt geregeld over de potentie van AI voor de zorg en de stappen naar succesvolle implementatie.

Spreker: Margot Verheijen, intensivist in het ETZ. Haar passie voor ICT bracht haar zeven jaar geleden naar de functie van CMIO, nadat ze zeer actief betrokken was bij de implementatie van een nieuw EPD tijdens de fusie tot ETZ. Als een van de eerste CMIO’s in Nederland stond ze aan de wieg van de professionalisering van dit nieuwe “beroep”. Ook heeft ze uitgebreide dossierkennis. Haar expertise ligt op het gebied van de digitale transformatie van ziekenhuizen, wat ertoe heeft geleid dat haar ziekenhuis als eerste buiten de VS een LLM in het EPD heeft geïmplementeerd.

09:30 | Dutch Community keynote
orange circle" Emoji - Download for free – Iconduck “AI vanuit het perspectief van een advocaat: zorg of zegen?”

Spreker: Sigrid Stevens (Directeur, VvAA)

AI-toepassingen kunnen potentieel van grote waarde zijn binnen de zorgwereld. AI-toepassingen kunnen bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg, de problematiek van de personeelstekorten en de zorg doelmatiger maken. Maar de inzet van AI-toepassingen brengt ook vragen en zorgen met zich mee.

In deze talk benader ik AI vanuit juridisch perspectief: het belang om te bepalen welke wet -en regelgeving van toepassing is en welke gevolgen het kan hebben als dat niet gebeurt. En ik ga in op vragen die onder meer verband houden met privacy en aansprakelijkheid.

10:00
Per bus transfer naar het congrescentrum

Overdag
Beursbezoek en bijwonen sessies

17:15
orange circle" Emoji - Download for free – Iconduck Transfer van het congrescentrum naar het Colosseum
Voor een stadswandeling onder leiding van een gids en aansluitend diner in een typisch Italiaans restaurant met Romeinse keuken.

19:15 – 21:30
orange circle" Emoji - Download for free – Iconduck Diner

21:30
Transfer terug naar het hotel

07.00
Ontbijt

08:30
Uitchecken & transfer naar het congrescentrum

Tip: Bagage kan meegenomen worden en bewaard in de bus

09:00 – 10:00
Morning Keynote: Harnessing Technology to Advance Health Equity and Access for Vulnerable Populations

12:15 | Marriot Cardo Roma
orange circle" Emoji - Download for free – Iconduck Vertrek naar hospital tour

13:00-16:00
orange circle" Emoji - Download for free – Iconduck Keynote & hospital tour, San Carlo di Nancy

13:00 Aankomst
13:00 – 13:45 Brunch met de gehele groep
14:00 Start van hospital tour met een keynote
16:00 Einde

16:15
Transfer van de hospital tour naar de luchthaven

16:30
Transfer van het congrescentrum naar de luchthaven

17:00
Check-in luchthaven

19.40
Vertrek Rome Fiumicino

22.05
Aankomst Amsterdam Schiphol

De programmacommissie voor HIMSS Europe 2024 bestaat uit:
Amber Hidding (HIMSS), Herko Coomans (MinVWS), Florian Visser (Zorgring), Ellen Ophoff (Digitale Zorgoplossingen), Renate Kieft (Nictiz), Hans Dijkstra (Exponential.how), Sofie van der Meulen (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd), Patrick van der Schaaf (Cognicum) en Fleur Evers (Cognicum).

Sprekers

Maak alvast kennis met de sprekers die op woensdag, donderdag en vrijdag gaan spreken tijdens het Nederlandse programma:

Claudio Saccavini
Managing Director, IHE Catalyst

Woensdag 11:30 – 14:30

Jessica Workum
Intensivist & Klinisch farmacoloog, ETZ

Donderdag 08:30 – 09:30

Margot Verheijen
Intensivist & CMIO, ETZ

Donderdag 08:30 – 09:30

Sigrid Stevens
Directeur, VvAA

Donderdag 09:30

Mogelijkheden voor partners

Deelname aan de HIMSS Dutch Community in Rome is net als voorheen op basis van afname van een partnerpakket. Collega Fleur loopt je graag door de mogelijkheden heen. Neem contact op om de beste combinatie voor jouw organisatie te vinden.

Dutch Community partners

Hotel

Marriott Cardo Roma – Bekijk een overzicht
Viale del Pattinaggio, 100, 00144 Roma RM, Italië
Google Maps

Vluchtgegevens groepsvlucht KLM

29 mei
Amsterdam – Rome 07.15 – 09.30
KL 1601

31 mei
Rome – Amsterdam 19.40 – 22.00
KL 1608

Let op: Standaard is alleen handbagage inbegrepen bij deze vlucht.

Congrescentrum

La Nuvola
Viale Asia, 40 /44, 00144 Roma RM, Italië

Google Maps

Meer informatie

De thema's van HIMSS Europe 2023 Lissabon

De Eerste en Tweede Kamer hebben de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) unaniem aangenomen, waardoor het elektronisch uitwisselen van zorgdata volgens bepaalde eisen en standaarden verplicht wordt. In Brussel wordt hard gewerkt aan Europese wetgeving over een European Health Data Space (EHDS). Wat regelen deze wetten, en hoe werken die samen? Hoe zorgen we ervoor dat we niet dingen dubbel moeten doen -eerst voor de Wegiz in Nederland en daarna weer anders voor de EHDS in heel Europa? Wat levert dit op? Max Nederkoorn van het Ministerie van VWS gaat hierover het gesprek met u aan.

Hoe kunnen we de Europese Infrastructuur onder ‘MyHealth@EU’ en de Nederlandse infrastructuren met elkaar in lijn brengen? Wat betekent de EHDS hierin? We gaan met elkaar in gesprek om naar voren te halen welke belangrijke kansen en mogelijke risico’s we zien én welke vragen we hebben die beantwoord moeten worden om verder te kunnen. Na het event kunnen we hiermee verder aan de slag.

Tijdens deze sessie duiken we dieper in de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie en ontdekken we de veelbelovende toepassingen ervan binnen de gezondheidszorg. Met elkaar staan we stil bij de verschillende manieren waarop AI de diagnose, behandeling en preventie van ziekten kan ondersteunen, maar werpen we ook een blik op de ethische aspecten en hoe we als Europa hierin gezamenlijke doelen kunnen stellen.

Het is essentieel dat we samen met elkaar AI op een ethisch verantwoorde en veilige manier implementeren om de privacy van patiënten te waarborgen en de vertrouwelijkheid van medische gegevens te beschermen. Hoe we dit het beste kunnen doen? Praat mee!

Met een vergrijzende bevolking, een toename aan chronische ziekten, langere wachtlijsten, steeds hogere kosten en grotere personeelstekorten komt er ook steeds meer aandacht voor preventie. Hoe maken we de transitie van zorg naar gezondheid? Hoe kunnen we voorkomen dat mensen gebruik moeten maken van curatieve zorg of hoe voorkomen we herhaling? Welke stappen moeten er gezet worden? Wie heeft welke rol in deze transitie en hoe kan technologie een bijdrage leveren?

Het recente advies en besluit m.b.t. de overgang van CDA naar FHIR is een eerste concrete stap op het gebied van stelselregie. Er komen nog meer onderwerpen aan waarop dit zal moeten gebeuren. Waarom is een stelsel nodig? Voor welke problemen is een stelselafspraak de oplossing? Wat betekent dit voor de verschillende partijen in het zorgveld? Hoeveel ruimte is er dan nog voor lokale of regionale afspraken? Hoe verhoudt zich dit tot de Europese ontwikkelingen?

Aan de hand van het CDA-FHIR advies/besluit bespreken we met de deelnemers hoe stelselregie in de Nederlandse situatie voor oplossingen kan zorgen. Maar juist ook welke vragen dit oproept bij de deelnemers.