Studiereis: Dubai (VAE)

2022/09/01 09:00:00

Over deze studiereis

In deze studiereis gaan we heel gericht in op de transformatie naar nieuwe duurzame zorgleveringsmodellen; mogelijk gemaakt door de slimme inzet van technologie. Het gaat hierbij met name om betere samenwerking en het benutten van data voor het leveren van meer efficiënte zorg van hoogkwalitatief niveau.

De investeringen die momenteel in het Midden-Oosten in de vernieuwing van zorgsystemen wordt gedaan zijn aanzienlijk. Bijvoorbeeld in Saudi-Arabië, als onderdeel van hun vision 2030, waarbij het gehele zorgsysteem opnieuw wordt ontworpen. Op basis van principes van waardegedreven zorg, inclusief een compleet nieuw systeem voor bekostiging en met alle mogelijkheden die digitale zorg momenteel kan bieden. Met een grote verschuiving van de focus op zorg naar de focus op gezondheid en preventie. Stelt uzelf eens voor dat u met enorme hoeveelheid middelen een nieuw zorgsysteem kan ontwerpen voor Nederland. Hoe zou dat er uit kunnen zien?

2022

Bestuurders en directieleden van zorginstellingen, overheid, private zorgsector, cure, care, RSO & GGZ.

Dubai, VAE

2995*

*Het getoonde tarief is een indicatie. Het uiteindelijke tarief is afhankelijk van de kosten voor de vlucht.

When it all comes together

De Dubai World Expo is met haar verbazingwekkende landen-paviljoens (inclusief Holland Paviljoen) waar the latest and greatest in technology te vinden is. Tijdens deze studiereis brengen we een bezoek aan deze omvangrijke beurs, die een sterke nadruk heeft op regionale samenwerking en het optimaal benutten van digitale zorg.

Het doel van de reis

We willen met u verkennen welke (elementen van) nieuwe zorgleveringsmodellen en toepassingen van duurzame slimme zorg we mee terug kunnen nemen naar Nederland. Ideeën, oplossingen en andere ‘pieces of the puzzle’ waarbij we gezamenlijk met alle deelnemers vaststellen hoe we dit werkbaar kunnen maken binnen de context van ons Nederlandse zorgsysteem. Gaat u mee?

Het reispakket

De studiereis naar Dubai biedt een uitgelezen mogelijkheid om met een selecte Nederlandse groep van gedachten te wisselen over actuele onderwerpen. Cognicum heeft voor u een compleet reispakket, inclusief:

 • Hotelovernachtingen;
 • Inhoudelijke lezingen;
 • Bezoek aan de World Expo (met het Holland Pavilion)
 • Referentiebezoek;
 • Vlucht;
 • Lunch;
 • Netwerkdiner;
 • Transfers;
 • Reisbegeleiding.
Holland Pavilion World Expo Dubai Cognicum

Het programma

 • Dag 1
  > Vlucht naar Dubai

  > Dag 1 begint met een gezamenlijk ontbijt, waarna we een brede introductie krijgen in de zorgsystemen en bredere ontwikkelingen in het Midden-Oosten.
 • Dag 2
  > Op de zondag staat er een referentiebezoek gepland, en inspirerende sessies met topsprekers over de toepassingen van digitale zorg en wat de geleerde lessen zijn bij de transformatie in de VAE.
 • Dag 3
  Inhoudelijk programma over de rol van de overheid en het ideale governance model, passend bij de transformatie die we in Nederland moeten maken. Hierbij maken we de voorbeelden uit de omgeving passend voor de Nederlandse context. ’s Avonds is er een gezamenlijk diner.
 • Dag 4
  Bezoek aan de World Expo met diverse sprekers over de thema’s Smart City, Smart Health en Sustainability. Aansluitend is er vrije tijd en vervolgens de vlucht terug naar Amsterdam.
 • Dag 5
  Aankomst terug in Nederland

Het verbonden zorglandschap

Tijdens de reis gaan we specifiek in op het verbonden zorglandschap en het gebruik van regionale platformen om te komen tot betere samenwerking. Het toepassen van het concept van een zorgverkeerstoren, ook wel een Clinical Command Centre genoemd, wordt al op meerdere plekken toegepast. Op deze wijze worden grote aantallen patiënten op afstand gemonitord. Is dit een model die we ook voor Nederland voor ons zien? Een gezamenlijke en centraal gecoördineerde regionale aanpak van zorg op afstand!

Over de bestemming

We hebben gekozen voor de Verenigde Arabische Emiraten als reisdoel vanwege de hoogontwikkelde gezondheidsinfrastructuur en de kwaliteit van geleverde zorg. Er zijn meerdere inspirerende voorbeelden waar we van kunnen leren. Tijdens de World Expo in Dubai worden alle laatste ontwikkelingen op het gebied van Smart City, Smart Health en Sustainability worden getoond.

De genoemde investeringen in digitale zorg in de VAE hebben een boost gegeven aan het gebruik ervan. In zeer hoog tempo organiseren zij regionale en landelijke zorgnetwerken waar in Europa al vele jaren aan wordt gewerkt. In maart 2021 is de VAE bijvoorbeeld gestart met de uitrol van het Riayaty Digital health Platform voor Dubai en Abu Dabhi. Nu al is 60% van alle burgers, 207 zorgorganisaties en 26.000 zorgverleners aangesloten op het platform.

Ali Juma Al-Ajme (director of digital health department bij het Ministerie van Gezondheidszorg en Preventie) zegt hierover: “We want to make sure we have the digititalization of health services from the next twenty years. Right now.” Ook in andere landen wordt er veel geïnvesteerd in het zorgsysteem. Sinds de jaren negentig werkt Qatar al systematisch aan het verhogen van de kwaliteit van zorg. Op een aantal gebieden behoren ze inmiddels tot de beste 15% van de wereld.